Tips membeli rumah pertama

1) Kenal pasti kelayakan loan bank
jika ada bekerja di sektor awam dan mahu membeli rumah dan mahu menggunakan loan lppsa boleh check direct dengan bahagian admin atau straight forward ke laman web LPPSA http://www.lppsa.gov.my/v2/kalkulator-lppsa/
Untuk yang bekerja swasta boleh check dengan mana2 bank atau contact akak pon boleh www.wasap.my/60108976578

2) Setelah kenal pasti loan kelayakan sekarang sediakan deposit 10-15% dari loan yang anda layak. Ada orang kata loan rumah pertama biarlah loan paling mahal sebab loan pertama ni kita masih boleh minta loan 100% loan. Tapi kadang2 permulaan gaji kita kan sedikit so bila kita start dapat beli rumah flat atau apartment, jangan mengeluh adik-adikku,permulaan sesuatu ke arah yang lebih besar bermula dengan langkah yang kecil. Buat dahulu at least kita ada rumah

3)Cari rumah yang dekat dengan tempat tinggal atau tempat kerja. Jika rumah tersebut untuk membuat perlaburan cari tempat yang hot. Macam mana tempat hot ni? depend pada demand biasa dekat dengan universiti atau shooping complex atau dekat dengan lrt,mrt , monorel ataupon ktm, kemudahan yang mudah untuk dikecapi/didapati.

4) Lepas tu tengok rumah tersebut. Jika beli rumah lelong kena sediakan 20% pastikan ilmu lelong dh didada sebab main lelong ada time frame yang kita perlu cepatkan untuk mendapat rumah tersebut dan membuat bayaran kepada bank yang melelong. Jika beli rumah second hand atau subsale cari orang yang mahir jangan main labur je duit tu pada owner. Buat tetiba loan tak lepas atau consent tak lepas melepas deposit kita.Carilah ejen untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Jangan dah berlaku baru nak menyesal

5) Selepas berkenan lock atau bayar booking kalo boleh jangan pikir terlalu lama atau mintak pendapat orang yang bukan dalam bidang hartanah,tambahan lagi jika rumah itu kawasan hot tapi kita masih tarik tali jangan menyesal kalo rumah itu sekejap je orang sambar. Make decision as soon as possible. Tak rugi membeli hartanah kerana hartanah berbentuk aset yang harganya tidak akan turun malah akan naik setiap tahun bergantung kepada situasi atau kawasan keliling…

selamat membeli yea uolls

Print